Hogyan váltam stabilabbá?

Ugyan az erősítéseket, egyensúly gyakorlatokat mindig cipő nélkül végeztem, ez nem volt elég ahhoz, hogy a lábaim ugyanolyan mértékben bestabilizálódjanak. Cipő nélkül tornáztam, de sokszor (hacsak nem volt kint kánikula) zokniban. Ez sokat levesz a talp propriocepciójából (a cipő végképp), és így ahogy ezt Takács Kinga előadásában hallottam, a boka érzékelő sejtjeire nagyobb munka hárul. Csakhogy ők lassabbak, mint a talpon lévők. Itt is azzal találkoztam, mint már oly sokszor a munkám során, ha az adott testrész nem úgy végzi a feladatát, ahogy kellene, akkor bizony megjelennek a kompenzációk. Észre sem vettem, mert az erősítő-és egyensúly gyakorlatoknál nem jött ki ennyire, hogy az agyam szépen lassan áttolta a terhelést a jobb lábamra. Hogy miért alakult ki ez a különbség a két lábam között? Sajnos nem tudom, lehet, hogy a munkám során, mivel a jobb oldalam a domináns, inkább arra terheltem.

Talbetét: Kell? Nem kell?

Viszont, miután rendszeresen szerettem volna futni, ezt villámgyorsan meg kellett oldani. Tudtam, hogy a talperősítő, bokastabilizáló, propriocepció fejlesztő gyakorlatok elengedhetetlenek. Igen ám, de ezek hatását ki kell várni. Vajon mivel teszek jót, ha addig alátámasztom sportbetéttel a talpam vagy futok így tovább és várom, hogy majd a talperősítő gyakorlatokkal megerősödnek a talpi izmok. A sportbetét mellett döntöttem. A szakmát megosztja a kell betét-nem kell betét kérdése. Azt gondolom individuálisan kell dönteni, ez a kérdés sem fekete vagy fehér. Az én véleményem az, hogy ha például valakinek már fájdalma van, ami sok helyen jelentkezhet, hiszen a lábstatika a lábon kívül a bokára, térdre, csípőre, derékra és így felfelé szinte mindenre hatással van, akkor szükségesnek tartom a talpbetétet. Én úgy gondolom, hogy ha már bárhol jelen van a fájdalom, akkor elsődleges a fájdalomcsillapítás, mert fájdalommal együtt dolgozni nem lehet. A talpbetét, mivel korrigálja a láb statikáját és csökkenti a túlterhelését az izom-és kötőszöveti rendszernek ilyen esetben fájdalomcsillapító hatással bír. Azonban abba a hibába nem szabad beleesni, hogy nem tornázunk és nem erősítünk mellette. Hiszen a betét egy passzív alátámasztást ad, ha nem alakítunk ki magunknak egy erős aktív izomrendszert a lábunkon, akkor teljesen függővé válva a betéttől, anélkül a lábunk boltozatos szerkezete összeomlik. Szóval a betét nekem is egy nagyon jó támogatást, segítséget jelentett.

Kedves talpbetét készítő ismerősöm készített a lábamról egy-egy képet egy hét eltéréssel. Ennek oka, hogy más-más családtagomat kísértem hozzá. Az alábbi tapasztalatok is mutatják, hogy amellett, hogy nagyon informatívak a képek, ne feledjük, hogy állásban készülnek, nem gyaloglás során és pillanatnyi állapotot mutatnak.

2022.08.02. (bal oldali kép, telefonon a felső)

A terhelés bal oldalra helyezett, a fekete sáv azt jelenti, hogy csípő, térd, lábszári csontokat húz a terhelés. (Saját meglátásom: milyen érdekes, hogy futásnál az agyam viszont rá nem mer terhelni erre a lábamra. Viszont itt a fekete sáv okozta túlterhelés utal a lábam instabilitására).

Jobb oldalt érezhetően a harántboltozatot érinti a nyomás. (Saját hozzáfűzésem: a jobb sem tökéletes, a harántsüllyedés ott van, hozzáteszem ez a lábam szokott kattogni az első lábközépcsontom és a lábtőcsontom közötti kis ízületben, ami szintén a statikai túlterhelést jelzi).

2022.08.16. (jobb oldali kép, telefonon az alsó)

Itt ugyan még mindig a bal oldal a túlterhelt, de kevésbé, mint a múltkor (Megjegyzésem: azért ne feledjük, hogy ezek a felvételek pillanatnyi állapotot mutatnak és álló helyzetben, ezért ennyi kis eltérés simán elképzelhető, különösen, hogy már tudtam, mit mutatott a múltkor és lehet tudat alatt kompenzáltam).

A jobb oldali nagylábujj alsó ízületénél látszik túlterhelés, de ez a tarkó, nyak, vállak feszességére utal. (Amit könnyen lehet, hogy épp a munkámból adódó terhelés váltott ki.).

Itt jegyzem meg, mielőtt még megmutatom az egy évvel később készült képet, hogy én a munkám során és otthon is zokniban vagyok, cipőt csak utcára viselek, de mondhatjuk, hogy napjaim túlnyomó részét zokniban töltöm. Vagy a papucs otthon, de erről igyekszek leszokni.

Tehát én utcai betétet elenyésző időben tudtam hordani. A sportbetét viszont minden futásnál rajtam volt. Azt éreztem, amikor a futóbetétet el kezdtem használni- amellett, hogy nagyon kényelmes volt- hogy kevesebb energiámba került a futás, mint nélküle.

Mutatom az egy évvel később készült képet, és elmondom mit tettem érte.,

Talpbetét készítő ismerősöm véleménye a képről:

„A nagylábujjak végre láthatóak, pont olyan színben, ahogy lennie kell, nem kék és nem fekete.

Jobb oldalt természetes szín, az egyel korábbi szürke árnyalat piros színbe változott.

Igen, kicsit visszatért a bal oldal terhelése, de a jobb oldali lábujjaktól végig látható szürke foltok nélkül. Szerintem biztonságban vagy!”

Azért ez az utolsó mondat jól esett. Szóval stabilabbá vált a lábam és ezt én is éreztem. Amit ennek érdekében tettem az az aktív talptorna, bokastabilizációs gyakorlatok, egyensúly gyakorlatok voltak, mezítláb végeztem az erősítő gyakorlatokat és amikor jógáztam az álló ászanáknál nagyon figyeltem a bokastabilizációra.

Ezeket a gyakorlatokat tanítom meg a workshopokon, az egyéni alkalmakon. Ide azért nem rakom fel (pedig gondolkodtam rajta), mert nagyon fontos mindenkinél egyénileg megnézni a lábállást, hogy az ő agya az adott problémát, hogy igyekezett kompenzálni és milyen kompenzatórikus mozgásokat, lábállást, izomfeszülést alakított ki. Ezek figyelembevételével kell végezni a tornát.

(c) minden jog fenntartva – Mezítláb Egyensúlyban – info@mezitlabegyensulyban.hu